
Blog
Kwas masłowy i maślan sodu, będący solą sodową tego kwasu, to substancje, które zyskują coraz większą popularność w kręgach osób zainteresowanych zdrowym stylem życia oraz nowoczesnymi rozwiązaniami w zakresie suplementacji. Kwas masłowy to związek występujący fizjologicznie w naszych jelitach w procesie fermentacji naturalnego błonnika. Maślan sodu można spotkać także, choć w mniejszym stopniu, w produktach spożywczych, np. w serach, mleku, niektórych warzywach oraz kiszonej kapuście czy ogórkach. Nadaje on żywności lekko gorzki posmak. Kwas masłowy jest szczególnie istotny dla zapewnienia zdrowia i prawidłowego działania układu trawienia, stymulując procesy trawienne, regeneracyjne oraz wykazując działania przeciwzapalne.
Inulina, należąca do grupy polisacharydów, to związek naturalnie występujący w wielu roślinach, zwłaszcza tych z rodziny astrowatych. Ten roślinny wielocukier o prebiotycznych właściwościach znajduje zastosowanie jako cenny składnik suplementów diety wspierających zdrowie jelit i prawidłowe trawienie, ale także jako niskokaloryczny słodzik wykorzystywany w dietach redukcyjnych czy jako naturalna substancja żelująca używana do produkcji zdrowej żywności. W dzisiejszym artykule przybliżymy tematykę inuliny, wyjaśniając, co to jest, jakie pełni funkcje w naszym organizmie oraz w jaki sposób jej spożycie może przynieść maksymalne korzyści dla zdrowia.
Zmaganie się z trądzikiem może być frustrujące, ale istnieje wiele domowych sposobów, które mogą przynieść ulgę. Poznaj naturalne metody walki z trądzikiem młodzieńczym, hormonalnym, a także sposoby na blizny potrądzikowe.
Kombucha, ta fermentowana herbata o unikalnym, bardzo orzeźwiającym smaku, zdobywa serca miłośników zdrowego stylu życia na całym świecie. Ale co sprawia, że ten dawno znany napój cieszy się teraz taką popularnością? Odkryjmy właściwości zdrowotne kombuchy, które czynią ją nie tylko przepysznym, ale i wyjątkowo korzystnym wyborem dla naszego organizmu.
W trosce o piękną i smukłą sylwetkę często wybieramy diety odchudzające. Tymczasem można jeść mało i nie tracić wagi lub wręcz przeciwnie – jeść dużo i nie przytyć. Sekret tkwi w odpowiednio dobranych grupach produktów – takich o niskiej gęstości energetycznej (GED). Dzisiejszy wpis poświęcony jest, bardzo ważnym z punktu widzenia dietetyki, zagadnieniom takim jak gęstość energetyczna oraz gęstość odżywcza produktów.
Nadejście wiosny to czas, którego wielu z nas oczekuje z utęsknieniem. Jednakże, paradoksalnie, zamiast cieszyć się tym ożywczym okresem, często odczuwamy zmęczenie, apatię i spadek energii. To objawy przesilenia wiosennego, określanego czasem jako depresja sezonowa. Jego symptomy potrafią skutecznie zaburzyć komfort codziennego funkcjonowania i dobre samopoczucie. Dowiedz się, jak sobie radzić z tym zjawiskiem!