TAGI

Kombucha, ta fermentowana herbata o unikalnym, bardzo orzeźwiającym smaku, zdobywa serca miłośników zdrowego stylu życia na całym świecie. Ale co sprawia, że ten dawno znany napój cieszy się teraz taką popularnością? Odkryjmy właściwości zdrowotne kombuchy, które czynią ją nie tylko przepysznym, ale i wyjątkowo korzystnym wyborem dla naszego organizmu.

W trosce o piękną i smukłą sylwetkę często wybieramy diety odchudzające. Tymczasem można jeść mało i nie tracić wagi lub wręcz przeciwnie – jeść dużo i nie przytyć. Sekret tkwi w odpowiednio dobranych grupach produktów – takich o niskiej gęstości energetycznej (GED). Dzisiejszy wpis poświęcony jest, bardzo ważnym z punktu widzenia dietetyki, zagadnieniom takim jak gęstość energetyczna oraz gęstość odżywcza produktów.

Nadejście wiosny to czas, którego wielu z nas oczekuje z utęsknieniem. Jednakże, paradoksalnie, zamiast cieszyć się tym ożywczym okresem, często odczuwamy zmęczenie, apatię i spadek energii. To objawy przesilenia wiosennego, określanego czasem jako depresja sezonowa. Jego symptomy potrafią skutecznie zaburzyć komfort codziennego funkcjonowania i dobre samopoczucie. Dowiedz się, jak sobie radzić z tym zjawiskiem!

Wolne rodniki, choć są naturalnym elementem naszej fizjologii, w dużej ilości stanowią zagrożenie dla zdrowia. Zrozumienie ich działania i skuteczne stosowanie antyoksydantów (dostarczanych do organizmu nie tylko w diecie, lecz także w suplementacji), pozwala jednak efektywnie minimalizować ich negatywne skutki.

Ashwagandha, często nazywana indyjskim żeń-szeniem, to roślina o niezwykłych właściwościach adaptogennych, która od ponad 300 lat zajmuje czołowe miejsce w ajurwedyjskiej medycynie. Jej zdolność do poprawy wytrzymałości organizmu na różne rodzaje stresu, korzystny wpływ na zwiększenie energii do działania i poziomu koncentracji oraz wsparcie w utrzymaniu równowagi emocjonalnej sprawia, że zyskuje coraz większą popularność także wśród zwolenników naturalnych metod wspomagania zdrowia na całym świecie. W tym wpisie zgłębimy tajemnice tej rośliny, odkrywając, jak może ona przyczynić się do poprawy wielu istotnych aspektów naszego zdrowia, dobrego samopoczucia, wydajności umysłowej i fizycznej, a także ogólnej odporności organizmu, co czyni ją nieocenionym składnikiem codziennej diety i suplementacji.

Amerykańska piosenkarka Jill Scott stwierdziła – „Dla mnie włosy są ozdobą. Biżuterią. Dodatkiem”. Jednak w epoce, gdy codzienność wielu z nas coraz częściej przypomina serial komediowy z niekończącymi się odcinkami pełnymi stresu, smogu miejskiego i fast-foodów na każdym rogu, łatwo zapomnieć, że nasze włosy są niczym barometry naszego zdrowia i samopoczucia. Istnieje kilka kluczowych parametrów, definiujących dobrą kondycję i witalność kosmyków na naszej głowie. Warto je znać, gdyż mogą dużo powiedzieć o tym, co dzieje się w naszym organizmie i jak dobrze (lub nie) sobie radzimy z codziennymi wyzwaniami.