TAGI

W trosce o piękną i smukłą sylwetkę często wybieramy diety odchudzające. Tymczasem można jeść mało i nie tracić wagi lub wręcz przeciwnie – jeść dużo i nie przytyć. Sekret tkwi w odpowiednio dobranych grupach produktów – takich o niskiej gęstości energetycznej (GED). Dzisiejszy wpis poświęcony jest, bardzo ważnym z punktu widzenia dietetyki, zagadnieniom takim jak gęstość energetyczna oraz gęstość odżywcza produktów.

Nadejście wiosny to czas, którego wielu z nas oczekuje z utęsknieniem. Jednakże, paradoksalnie, zamiast cieszyć się tym ożywczym okresem, często odczuwamy zmęczenie, apatię i spadek energii. To objawy przesilenia wiosennego, określanego czasem jako depresja sezonowa. Jego symptomy potrafią skutecznie zaburzyć komfort codziennego funkcjonowania i dobre samopoczucie. Dowiedz się, jak sobie radzić z tym zjawiskiem!

Wolne rodniki, choć są naturalnym elementem naszej fizjologii, w dużej ilości stanowią zagrożenie dla zdrowia. Zrozumienie ich działania i skuteczne stosowanie antyoksydantów (dostarczanych do organizmu nie tylko w diecie, lecz także w suplementacji), pozwala jednak efektywnie minimalizować ich negatywne skutki.

Ashwagandha, często nazywana indyjskim żeń-szeniem, to roślina o niezwykłych właściwościach adaptogennych, która od ponad 300 lat zajmuje czołowe miejsce w ajurwedyjskiej medycynie. Jej zdolność do poprawy wytrzymałości organizmu na różne rodzaje stresu, korzystny wpływ na zwiększenie energii do działania i poziomu koncentracji oraz wsparcie w utrzymaniu równowagi emocjonalnej sprawia, że zyskuje coraz większą popularność także wśród zwolenników naturalnych metod wspomagania zdrowia na całym świecie. W tym wpisie zgłębimy tajemnice tej rośliny, odkrywając, jak może ona przyczynić się do poprawy wielu istotnych aspektów naszego zdrowia, dobrego samopoczucia, wydajności umysłowej i fizycznej, a także ogólnej odporności organizmu, co czyni ją nieocenionym składnikiem codziennej diety i suplementacji.

Amerykańska piosenkarka Jill Scott stwierdziła – „Dla mnie włosy są ozdobą. Biżuterią. Dodatkiem”. Jednak w epoce, gdy codzienność wielu z nas coraz częściej przypomina serial komediowy z niekończącymi się odcinkami pełnymi stresu, smogu miejskiego i fast-foodów na każdym rogu, łatwo zapomnieć, że nasze włosy są niczym barometry naszego zdrowia i samopoczucia. Istnieje kilka kluczowych parametrów, definiujących dobrą kondycję i witalność kosmyków na naszej głowie. Warto je znać, gdyż mogą dużo powiedzieć o tym, co dzieje się w naszym organizmie i jak dobrze (lub nie) sobie radzimy z codziennymi wyzwaniami.

Odporność zaczyna się na talerzu - te przepisy obronią Cię przed zimowymi infekcjami!