TAGI

Znaczenie omega-3,6,9 dla wsparcia zdrowia i kondycji skóry

omega.jpg

NNKT to wielonienasycone kwasy tłuszczowe, w skład których wchodzą omega-9 (kwas erukowy i oleinowy), omega-3 (kwas alfa-linolenowy ALA, kwasy EPA i DPA) oraz omega-6 (kwas linolowy LA, kwas gamma-linolenowy GLA i kwas arachidowy). Kwasy NNKT nie są produkowane w organizmie, muszą być do niego dostarczane każdego dnia.

Osoby, które spożywają małe ilości kwasu linolowego i alfa-linolenowego bardzo często borykają się z suchością skóry. Stan długotrwałego niedoboru tych kwasów może stanowić przyczynę występowania wielu schorzeń skóry, tj. AZS czy łuszczyca. Zaburzenie warstwy lipidowej naskórka może również powodować zmiany trądzikowe oraz nasilać łojotokowe zapalenie skóry. Niedobór kwasów tłuszczowych w diecie może objawiać się: odczuciem szorstkości i napięcia skóry, rogowaceniem naskórka, złuszczeniem, drobnymi pęknięciami i zmarszczkami oraz zmniejszoną naturalną odpornością na szkodliwe czynniki zewnętrzne. Trudniej goją się wszelkie rany i uszkodzenia, łatwiej też dochodzi do podrażnień skóry i jej zaczerwienienia.

Dbając o zdrowie i kondycję skóry należy pamiętać o spożywaniu dobrej jakości tłuszczu.

Do zdrowych źródeł tłuszczu zalicza się:

  • tłuste ryby morskie,
  • oleje tłoczone na zimno,
  • awokado, siemię lniane,
  • orzechy włoskie, migdały,
  • pestki dyni i słonecznika.

Wymienione produkty powinny znaleźć się w naszej codziennej diecie, np. orzechy i pestki mogą stanowić znakomity dodatek do wszelkiego rodzaju sałatek, koktajli czy deserów owocowych. Warto pamiętać, że systematyczne odżywianie oraz nawilżanie od wewnątrz i zewnątrz powinno stanowić podstawę w nurcie zdrowego starzenia się.

Dla wsparcia zdrowia i kondycji skóry powstała EstroVita Skin, która stanowi roślinne źródło kwasów omega-3,6,9 w formie bioestrów. Została wzbogacona w witaminy A,D,E oraz koenzym q10, które wspierają kondycję skóry. Już 5 ml EstroVity Skin dziennie pokrywa zapotrzebowanie kwasy tłuszczowe! Poznaj nowe wersje EstroVita Skin o smaku słodkiej cytryny oraz wiśni japońskiej Sakura.