TAGI

7 zdrowych przekąsek na letni piknik

piknik.png

Ciepłe, czerwcowe dni zdają się zapraszać do błogiego relaksu na świeżym powietrzu, w malowniczych okolicznościach soczystej przyrody. Piknik na łonie natury to doskonały sposób na spędzenie przyjemnych chwil w gronie rodziny lub z paczką przyjaciół. To również świetna okazja, żeby zabłysnąć kulinarną fantazją i oczarować zebranych wspaniałym smakiem własnoręcznie przygotowanych, pożywnych i zdrowych przekąsek. Specjalnie dla Was przygotowaliśmy siedem przepisów na proste i łatwe do wykonania przysmaki, które zaspokoją apetyty nawet wybrednych piknikowiczów oraz pozwolą zachować energię na cały dzień. Do ich przygotowania możecie wykorzystać EstroVitę i nasze EstraSOSY, które błyskawicznie wzbogacą każde danie o cenne witaminy oraz niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe z grupy omega! 

Sałatka owocowa z miętą i miodem

Składniki:

1 szklanka truskawek, pokrojonych na połówki

1 szklanka winogron, przekrojonych na połówki

1 szklanka melonów, pokrojonych w kostkę

1 kiwi, obrane i pokrojone w plasterki

1 garść świeżej mięty, posiekanej

2 łyżki miodu

Sok z 1 limonki

Przygotowanie:

W dużej misce umieść wszystkie pokrojone owoce.

Dodaj do nich posiekaną miętę, miód i świeżo wyciśnięty sok z limonki.

Delikatnie wymieszaj wszystkie składniki, aby dokładnie się połączyły.

Sałatkę przełóż do zamykanego pojemnika i schłodź w lodówce przez co najmniej jedną godzinę, aby smaki dobrze się przegryzły.

Ta lekka i orzeźwiająca sałatka to idealny sposób na dodanie słodkiego, ale zdrowego akcentu do Twojego piknikowego menu. Świeże owoce zapewniają witaminy i minerały, a mięta dodaje niepowtarzalnego, orzeźwiającego aromatu, który świetnie komponuje się z letnią aurą.

Wrapy z hummusem i warzywami

Składniki:

4 pełnoziarniste tortille

1 szklanka hummusu (domowego lub kupionego)

1 marchewka, starta

1 ogórek, pokrojony w cienkie paski

1 papryka, pokrojona w cienkie paski

Liście szpinaku

Przygotowanie:

Każdą tortillę posmaruj warstwą hummusu.

Nałóż startą marchewkę, ogórek, paprykę i liście szpinaku.

Zwiń tortillę w ciasny rulon, a następnie pokrój na mniejsze kawałki.

Przełóż wrapy do pojemnika i schłodź w lodówce przed piknikiem.

Orzeźwiające gazpacho

Składniki:

4 dojrzałe pomidory, obrane i pokrojone

1 czerwona papryka, pokrojona

1 ogórek, obrany i pokrojony

1 czerwona cebula, pokrojona

2 ząbki czosnku

2 łyżki EstroVity Classic

2 łyżki octu winnego

Sól i pieprz do smaku

Świeże zioła (np. bazylia) do dekoracji

Przygotowanie:

Wszystkie warzywa umieść w blenderze i zmiksuj na gładką masę.

Dodaj EstroVitę, ocet, sól i pieprz, a następnie ponownie zmiksuj.

Przelej gazpacho do szczelnego pojemnika i schłodź w lodówce przez co najmniej godzinę.

Podawaj z posiekanymi świeżymi ziołami.

Mini kanapki z awokado i tuńczykiem

Składniki:

1 dojrzałe awokado

1 puszka tuńczyka w sosie własnym, odsączonego

1 łyżka jogurtu greckiego

1 łyżka soku z cytryny

Sól i pieprz do smaku

4 kromki chleba pełnoziarnistego

Przygotowanie:

Awokado rozgnieć widelcem w misce.

Dodaj tuńczyka, jogurt, sok z cytryny, sól i pieprz. Dokładnie wymieszaj.

Nałóż mieszankę na kromki chleba i przekrój je na małe kawałki.

Przełóż mini kanapki do pojemnika i schłodź w lodówce.

Bruschetta z pomidorami i czosnkowym EstraSOSEM

Składniki:

Bagietka

2 duże pomidory

1 ząbek czosnku

Świeża bazylia

Oliwa czosnkowa

Sól i świeżo mielony czarny pieprz

Przygotowanie:

Pomidory umyj, usuń nasiona i pokrój w kostkę.

Bazylie opłucz i posiekaj.

W misce wymieszaj pomidory z bazylią. Dodaj sól i pieprz do smaku.

Bagietkę pokrój na kromki i delikatnie zgrilluj lub upiecz w piekarniku, aby były chrupiące.

Ząbek czosnku przekrój na pół i natrzyj nim gorące kromki.

Na kromki nałóż mieszankę pomidorową.

Przed podaniem skrop wszystkie kromeczki czosnkowym EstraSOSEM.

Sałatka ziemniaczana z koperkowym EstraSOSEM

Składniki:

500 g ziemniaków

1 mała czerwona cebula

Kilka rzodkiewek

Świeży koperek

1 saszetka EstraSOSU (smak koperkowy) 

Sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

Ziemniaki ugotuj w mundurkach, ostudź, a następnie pokrój w kostkę.

Cebulę i rzodkiewki pokrój w cienkie plasterki.

Koperek posiekaj.

W dużej misce wymieszaj ziemniaki, cebulę, rzodkiewki i koperek.

Całość dopraw solą i pieprzem, a następnie obficie polej oliwą koperkową.

Delikatnie wymieszaj, aby składniki się połączyły.

Smoothie zielone z ananasem i kokosem

Składniki:

1 szklanka świeżego szpinaku

1 szklanka pokrojonego ananasa

1 banan

1 szklanka mleka kokosowego

1 łyżka nasion chia (opcjonalnie)

Przygotowanie:

Wszystkie składniki umieść w blenderze i zmiksuj na gładki koktajl.

Przelej smoothie do butelek i schłodź w lodówce.

Przed podaniem wstrząśnij butelką, aby składniki się połączyły.

Oprócz wiklinowego kosza oraz kraciastego koca, koniecznie zabierzcie ze sobą duże zapasy wody mineralnej lub domowej lemoniady. Jeśli wszystko macie już gotowe, to nie pozostaje nam nic innego, jak życzyć Wam pysznego odpoczynku!