TAGI

Wskaźnik TOTOX, czym jest i kiedy go używamy

wskaznik-totox.png

Czym jest wskaźnik totox

Wskaźnik Totox to miara utlenienie tłuszczów, która pomaga ocenić ich jakość oraz świeżość. Jest szczególnie istotna w przypadku badania tłuszczów i olejów bogatych w wielonienasycone kwasy tłuszczowe (omega-3, omega-6). Wartość Totox oblicza się na podstawie liczby nadtlenkowej oraz anizydowej, co pozwala na określenie całkowitego stopnia utlenienia produktu. Wartość Totox powyżej 26 oznacza, że produkt jest nieodpowiedni do spożycia. Dlatego im niższy Totox, tym lepiej dla naszego zdrowia.

Dlaczego nie używa się totox przy produktach pochodzenia roślinnego

Wskaźnik Totox popularny jest w ocenie jakości olejów pochodzenia zwierzęcego. Nie jest powszechnie stosowany w produktach pochodzenia roślinnego z kilku powodów:

1. Różnorodność składników

Oleje roślinne zawierają naturalne przeciwutleniacze tj. witamina E, które mogą wpływać na proces utlenienia. Z tego powodu wartości Totox mogą nie oddawać rzeczywistego stanu jakości oleju.

2. Różnice w składzie kwasów tłuszczowych

Oleje roślinne mają inny profil kwasów tłuszczowych niż oleje zwierzęce, co sprawia, że metody oceny ich utleniania powinny być dostosowane do specyfiki danego produktu.

3. Metody oceny jakości

W przypadku olejów roślinnych stosuje się inne metody oceny jakości produktu, analizy fizykochemiczne i analizy mikrobiologiczne.

Badania potwierdzające czystość produktów roślinnych z kwasami tłuszczowymi 

Do oceny czystości i jakości produktów roślinnych bogatych w kwasy tłuszczowe - przeprowadza się szereg badań oraz analiz.

1. Analiza fizykochemiczna

Do wykonania analiz fizykochemicznych używa się metod chromatograficznych do identyfikacji i ilościowego oznaczenia poszczególnych kwasów tłuszczowych. Pozwala to na ocenę czy produkt zawiera pożądane kwasy tłuszczowe.  Ponadto do analiz fizykochemicznych zalicza się analizy: stabilności oksydacyjnej poprzez oznaczenie liczby kwasowej, nadtlenkowej, anizydowej; badania zawartości metali ciężkich, badania zawartości witamin i substancji bioaktywnych.

2. Analiza mikrobiologiczna

Celem wykonywania analiz mikrobiologicznych jest identyfikacja, liczba oraz ocena potencjalnego zagrożenia jakie mogą stanowić mikroorganizmy, takie jak bakterie, wirusy, grzyby. Do analiz mikrobiologicznych zalicza się: badanie ogólnej liczby drobnoustrojów, badanie liczby grzybów i pleśni, badanie na obecność Salmonella spp., bakterii z grupy coli, Staphylococcus aureus.

Estry kwasów tłuszczowych omega-3,-6,-9

Estry kwasów tłuszczowych omega-3,-6,-9 są coraz częściej stosowaną formą chemiczną w suplementach diety. Estry etylowe powstają podczas procesu estryfikacji, który pozwala na usunięcie wszelkich potencjalnych zanieczyszczeń tj. dioksyny, metale ciężkie czy pestycydy które mogą naturalnie występować w olejach roślinnych. 

Wskaźnik Totox jest istotnym narzędziem w ocenie jakości olejów szczególnie tych pochodzenia rybiego, ale nie jest idealny dla produktów roślinnych. Odpowiednie metody oceny, w tym analizy fizykochemiczne i mikrobiologiczne są kluczowe dla zapewnienia czystości i skuteczności produktów bogatych w kwasy tłuszczowe omega-3,-6,-9.

Naturalne wsparcie dla rozwoju mózgu i kości

EstroVita to w pełni naturalna, a przy tym bezpieczna, wysoce skoncentrowana i dobrze wchłaniana przez ludzki organizm porcja kwasów tłuszczowych omega-3,6,9 w formie estrów etylowych. Poza tym wzbogacana jest w witaminy. Preparaty wyróżnia unikalna czystość kwasów tłuszczowych omega-3,6,9 w postaci estrów etylowych. Czystość estrów kwasów tłuszczowych jest kluczowa, ponieważ zanieczyszczenia mogą wpływać na ich skuteczność oraz bezpieczeństwo. Oprócz metod analizy fizykochemicznej oraz mikrobiologicznej stosowane są odpowiednie procedury produkcyjne i przechowywania, które minimalizują ryzyko utlenienia suplementów diety. 

EstroVita Genius Kids to wyjątkowy suplement diety, który zawiera roślinne bioestry omega-3 w formie DHA pozyskane z oleju z mikroalg morskich. To innowacyjne rozwiązanie jest w 100% roślinne, co czyni go idealnym wyborem dla dzieci. Kwasy DHA przyczyniają się do utrzymania prawidłowego funkcjonowania mózgu.

EstroVita Genius kids to unikalna kompozycja olejów (z mikroalg, lnu, czarnej porzeczki, dzikiej róży). Zawiera wyjątkowe połączenie dwóch form kwasu omega-3 (ALA i DHA) oraz omega-6 w formie bioestrów oraz doskonałej proporcji Ω3/ Ω 6. Zawiera także kompleks witamin D, E, K, dzięki temu przyczynia się także do prawidłowego wzrostu i rozwoju kości.