TAGI

Urozmaicenie diety dla dziecka – co zrobić, gdy dziecko nie chce jeść?

08-03.jpg

Zabawa z jedzeniem

Każdy w swoim życiu choć raz słyszał maksymę, aby nie bawić się jedzeniem, jednak czasem trzeba nagiąć zasady w słusznym celu. Wspólne przygotowywanie posiłków, krojenie, wycinanie i układanie, a nawet zgniatanie ręką produktów spożywczych pozwala zaciekawić najmłodszych tym, co zazwyczaj wydaje im się mało interesujące. Większość dzieci bardzo chętnie spróbuje dań, w których przygotowaniu brało czynny udział, a także dużo chętniej skosztują nowych smaków w trakcie zabawy, właśnie jako część eksperymentu a nie przymus nad talerzem pełnym groszku czy szpinaku.

W nowym wydaniu

Wobec kanapek z szynką i serem dzieci często stosują bardzo poważny zarzut, a mianowicie to, że są one nudne. Trudno nakłonić najmłodszych do jedzenia, szczególnie wtedy kiedy nie wzbudza ono w nich zainteresowania. Sztukę przygotowywania posiłków do perfekcji opanowali Japończycy, tworząc kulturę bento – przenośnych pojemniczków wypełnionych jedzeniem przybierających ciekawe kształty. Tradycyjnie składa się on z ryżu i mięsa z dodatkiem warzyw i wodorostów nori. Ze względu na temat przewodni, w jakim bento zostało przygotowane, dzielimy je na: kyaraben – posiłek przybiera formę znanych postaci z kreskówek i gier; oekakiben – ukazuje sceny z otoczenia, takie jak naturę, budynki, zwierzęta; shokado – prosty, tradycyjny posiłek, często przybierający bardzo eleganckie formy.

Oczywiście nie każdy ma czas i możliwości na to, aby lepić z ryżu ukochane przez dziecko postacie z bajek, ale sam pomysł wart jest zapamiętania. Bento możemy przekształcić na własne warunki, budując sceny np. z owocowych deserów, w prosty i szybki sposób przekształcając banany, jabłka, mandarynki, kiwi czy gruszki w obrazy bezludnych wysp oraz kolorowych pól ze wschodzącym u szczytu słońcem. To najlepszy sposób aby przekonać malucha do tego, że owoce są fajne i smaczne. Na chlebie sprawdzi się wycięta z sera gwiazdka lub buzia, z doprawionymi z oliwek oczami i uśmiechem z papryki lub pomidora, a jako deser przygotować możemy naleśnika z kocim pyszczkiem wykonanym z kremu czekoladowego i owoców.

Lunchbox – sposób na pyszne śniadanie w szkole

Choć wyglądają jak zwykłe pudełka na kanapki, wygodne lunchboxy mieszczą w sobie kilka oddzielnych pojemników, dzięki którym poszczególne części naszego posiłku są od siebie odseparowane, nie przesiąkając aromatami oraz nie mieszając smaków. To wygodny sposób na przechowywanie słodkiego śniadania z wytrawnym obiadem bez obawy o to, że staną się one niesmaczne.

W trosce o zdrowie naszych dzieci pamiętajmy o tym, aby spełniać ich zapotrzebowanie na składniki odżywcze. W okresach wzrostu nieocenione jest wsparcie organizmu kwasami omega, wspomagającymi prawidłowy rozwój i koncentrację, jednocześnie wspierając układ odpornościowy. EstroVita z linii KIDS została stworzona z myślą o dzieciach! Jest to naturalna kompozycja kwasów tłuszczowych omega 3, 6 i 9 pochodzenia roślinnego. Niezbędne nienasycone kwasy tłuszczone koniecznie powinny zostać dostarczone organizmowi w okresie wzrostu i rozwoju. EstroVita jest dostępna w wygodnej formie płynu, którą można wymieszać z ulubionym napojem, dodać do jogurtu czy koktajlu owocowego. Suplement diety EstroVita Kids jest dostępny w wygodnej formie płynu. Jest dostępny, aż w czterech wariantach!

  • EstroVita Kids o smaku malinowym lub pomarańczowo-bananowym;
  • EstroVita Immuno o smaku słodkiej cytryny. Suplement diety powstał z myślą o wsparciu odporności najmłodszych;
  • EstroVita Genius Kids o smaku słodkiej cytryny – dla każdego geniusza! Suplement stanowi unikalną kompozycję olejów (z mikroalg, z lnu, z czarnej porzeczki, z dzikiej róży). Zawiera wyjątkowe połączenie dwóch form kwasu omega 3 (ALA i DHA).

EstroVita z linii KIDS przeznaczona jest dla dzieci od 3. roku życia. To doskonałe uzupełnienie diety!