TAGI

Świętuj w zdrowym stylu - nowe przepisy na tradycyjne potrawy

blog sw.png

Święta to dni pełne radości, rodzinnego ciepła, a przede wszystkim spotkań przy stole pełnym pysznego jedzenia. Wiele osób staje przed wyzwaniem, jak połączyć kulinarną celebrację tych wyjątkowych dni z zachowania zdrowego stylu życia. Tradycyjne potrawy, choć niezwykle smakowite, nie zawsze sprzyjają naszym dietetycznym celom. W tym czasie łatwiej też ulec pokusie przesadzenia z ilością i kalorycznością posiłków, co także może zaburzyć żywieniową rutynę, której staramy się przestrzegać przez cały rok.

W tym roku zapraszamy Cię do odkrycia, jak za pomocą jednego składnika urozmaicić dobrze znane potrawy, aby cieszyć się smakiem Świąt bez wyrzutów sumienia. Kluczem do są nasze EstraSosy –  fenomenalnie szybki sposób na zdrowo zbilansowaną dietę każdego dnia i w każdych warunkach. Dostępne aż w pięciu różnych smakach, EstraSosy stanowią idealny dodatek do dań głównych, zup, sałatek i przekąsek, dodając im nie tylko głębi smaku, ale i wartości odżywczych. Gotowi na zdrowe ucztowanie? 

Karp w sosie koperkowym

Składniki:

1 kg karpia

3 dag mąki

1/2 szklanki śmietany 18%

1/2 szklanki bulionu (ewentualnie 3 łyżki zmielonej suszonej włoszczyzny, sos sojowy, lubczyk)

sól, olej do smażenia

2 łyżki posiekanego koperku

1 saszetka EstraSosu o smaku koperkowym

Wykonanie:

Rybę sprawić, dokładnie umyć i podzielić na dzwonka. Oprószyć solą i mąką, usmażyć na mocno rozgrzanym oleju. Następnie dzwonka przełożyć do rondla, zalać 1/2 szklanki bulionu (lub połową szklanki wody ze zmieloną włoszczyzną) i dusić na wolnym ogniu około 20 minut. Można doprawić sosem sojowym lub rybnym oraz lubczykiem. Następnie dodać roztrzepaną śmietanę, chwilę podgrzać. Przed podaniem posypać posiekanym koperkiem i polać EstraSosem.

Pasta rybna z czosnkowym sosem

Lekka pasta rybna z chudej ryby, jogurtu naturalnego i czosnkowego EstraSosu to doskonała propozycja na niebanalną przekąskę. Zdrowa i pełna smaku, idealna jako starter przed daniami głównymi. 

Składniki:

1 cebula lub szalotka 

100 g chudego twarogu

80 g sardynek w sosie własnym

1 łyżka świeżego soku z cytryny lub limonki

1 łyżeczka musztardy dijon

1/2 łyżeczki suszonego tymianku

1 saszetka EstraSosu o smaku czosnkowym

Wykonanie:

Odcedzone ryby rozgnieć widelcem. Dodaj drobno posiekaną cebulę lub szalotkę, twaróg, sok z cytryny, musztardę, suszony tymianek, szczyptę soli i pieprzu oraz EstraSos. Wszystko dokładnie wymieszaj i podawaj. Pastę należy przechowywać w lodówce i zjeść w ciągu 3 dni.

Łosoś pieczony z nutą pomarańczy z rozmarynem

Łosoś pieczony z dodatkiem masła i zielonego pieprzu, polany EstraSosem o smaku pomarańczy i rozmarynu to prawdziwa uczta dla zmysłów. Zachwyć swoich gości wykwintną prostotą tego zdrowego dania.

Składniki:

800 g łososia

2 łyżki schodzonego masła

sól do smaku

pieprz cytrynowy

sok z połówki cytryny

1 – 2 saszetki EstraSosu o smaku pomarańczy i rozmarynu

Wykonanie:

Łososia umyć i osuszyć. Pokroić na 4 równe kawałki. Każdy kawałek polać sokiem z cytryny i doprawić  solą oraz pieprzem. Przełożyć do wyścielonego folią aluminiową żaroodpornego naczynia (skórą do  dołu). Na wierzch położyć niewielkie kawałki masła oraz plasterek cytryny. Piec około 15-20 minut w nagrzanym do 200 stopni piekarniku. Po wyjęciu polać EstraSosem i podawać. 

Zupa rybna z bazylią i oregano

Aromatyczna zupa rybna z dodatkiem EstraSosu o smaku bazylii i oregano to doskonałe rozwiązanie dla tych, którzy szukają lekkiej, ale satysfakcjonującej potrawy na świąteczny stół.

Składniki:

2 filety dowolnej ryby

3 pory (biała część)

3 marchewki

3 ziemniaki

łyżeczka soli, szczypta pieprzu

2 saszetki EstraSosu o smaku bazylii i oregano

Wykonanie:

Por kroimy w krążki, marchewkę i ziemniaka w drobną kostkę i dodajemy do pół garnka wrzącej wody. Gotujemy pół godziny następnie dodajemy rybę pokrojoną w grube części. Przyprawiamy solą oraz pieprzem. Gotujemy 10 min i przed podaniem dodajemy do każdego talerza łyżkę EstraSosu. 

Sałatka z buraczków z sosem chili

Buraczki podane z EstraSosem o smaku chili to nie tylko smaczny, ale i zdrowy dodatek do świątecznego stołu. Pikantność sosu idealnie komponuje się z naturalną słodyczą buraków.

Składniki:

2 buraki

pół cebuli czosnkowej

pół cebuli czerwonej

sok z połowy cytryny

1 saszetka EstraSosu o smaku chilii

sól, świeżo zmielony pieprz, szczypta cukru trzcinowego

opcjonalnie: jedna ostra papryczka

Wykonanie:

Buraki ugotować, pokroić w słupki. Cebule pokroić w półtalarki i wymieszać z burakami. Dodać sok z cytryny, sól i świeżo zmielony pieprz (opcjonalnie można doprawić odrobiną brązowego cukru).  Polać EstraSosem o smaku chili. Dla miłośników ostrzejszej wersji proponujemy posypać sałatkę bardzo drobno pokrojoną papryczką chili.

Przygotowane przez nas przepisy to doskonały sposób, aby cieszyć się wyjątkowymi smakami tradycyjnych potraw, a jednocześnie pozostać przy dotychczasowym stylu zdrowego odżywiania. Dzięki dodaniu EstraSosu wystarczy dosłownie jedna chwila, by zamienić każde danie w pełnowartościowy, doskonale zbilansowany posiłek.

Życzymy pysznego świętowania!