Stosowanie kwasów omega 3, 6 i 9 w czasie ciąży
W trakcie trwania ciąży organizm kobiety magazynuje znacznie większe zapasy tłuszczu, niż dotychczas. Jest to proces całkowicie naturalny i niezbędny zarówno w okresie wzrostu płodu, jak i w późniejszym okresie laktacyjnym. Wiedza o wpływie poszczególnych składników żywności na organizm, już od momentu poczęcia może sprzyjać poprawie stanu zdrowia i rozwojowi dziecka. Ważną rolę w tym aspekcie pełnią kwasy tłuszczowe z grupy omega.
Omega-3
Wspominając o diecie ciężarnej największy nacisk zawsze kładzie się na grupę omega-3. Faktem jest, że mają fundamentalne znaczenie dla prawidłowego funkcjonowania ludzkiego organizmu. Ich największa rola polega na wsparciu układu nerwowego, gdyż pobudzają przyrost komórek mózgu (poprawiając zdolności zapamiętywania oraz przyspieszając proces uczenia się), a także stanowią ważny budulec błon komórkowych oraz kości. W okresie karmienia piersią to właśnie mleko matki wzbogaca dietę maluszka w omega-3, kształtując jego wzrok, pozytywnie wpływając na rozwój umiejętności werbalnych, motorycznych i społecznych, a także zmniejszając ryzyko trądziku w późniejszym wieku. Podejrzewa się, że regularne spożywanie kwasów omega-3 w ciąży minimalizuje ryzyko przedwczesnego porodu, natomiast u kobiet starających się o dziecko ułatwia osiągnięcie tego celu.
W celu pokrycia zapotrzebowania organizmu na kwasy omega-3, przyszła mama nie powinna zapominać o dodaniu do swojej diety produktów takich jak awokado czy orzechy oraz ryby. Należy jednak pamiętać, że w związku z zanieczyszczeniem mórz produktami pochodzenia ropopochodnego, ryby pojawiające się na talerzu powinny pochodzić wyłącznie z hodowli i być poddane obróbce termicznej. Nie wzbogacając jadłospisu o te składniki łatwo możemy nabawić się niedoboru kwasów omega-3, co skutkuje nie tylko obniżeniem odporności, lecz także może doprowadzić do powstania stanów depresyjnych. W związku z tym warto zadbać również o suplementację, sięgając po EstroVita Skin w kapsułkach.
Omega-6
Do prawidłowego funkcjonowania organizmu niezbędne jest zachowanie równowagi pomiędzy kwasami z grupy omega-3, a omega-6. Omega-6 nie trzeba suplementować, ponieważ przeciętny mieszkaniec Europy używa ich wystarczająco dużo. Ważne jest, żeby pobierać go z dobrych źródeł (zdrowej oleje roślinne, orzechy, awokado), a unikać spożywania żywności przetworzonej. Jeżeli równowaga pomiędzy kwasami zostanie zaburzona, może to spowodować wypchnięcie kwasów tłuszczowych omega-3 ze szlaków metabolicznych i brak możliwości pełnienia dobroczynnych dla naszego organizmu funkcji. Nadmiar omega-6 może zwiększać ryzyko stanów zapalnych, chorób serca, cukrzycy czy zapalenia stawów, natomiast w ilościach nie przewyższających zapotrzebowania, są one niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu.
Badania pokazują, że zachowanie zdrowego bilansu pomiędzy tymi dwoma elementami diety redukują również ryzyko m.in. wystąpienia astmy.
Omega-9
Ten rodzaj kwasów tłuszczowych jest szczególnie ważny w trosce o komfort przyszłej mamy. Jego spożywanie pozwala ograniczyć występowanie wielu nieprzyjemnych dla kobiet w okresie ciąży dolegliwości. Jedną z nich jest niestrawność i nadprodukcja kwasów żołądkowych. Winowajcą tego stanu jest rosnący progesteron i ucisk malucha na nasz żołądek. Z tymi przypadłościami boryka się niemal każda ciężarna. Poprawie ulegnie także zdolność ciała do regeneracji, niwelując poczucie zmęczenia, a także lepsze działanie naszego układu odpornościowego, skutkujące szybkim zwalczaniem drobnych infekcji, które są olbrzymim obciążeniem w trakcie trwania ciąży.
Chcąc zwiększyć ilość spożywanych przez nas kwasów omega, należy pamiętać o zachowaniu umiaru oraz czerpaniu ich wyłącznie z naturalnych, sprawdzonych źródeł. Przechodząc na dietę stałą warto postawić na te produkty, które w dalszym ciągu będą zapewniać maluchowi wystarczającą ilość składników tak niezbędnych do jego prawidłowego rozwoju.