TAGI

Rośliny wspomagające odporność

jezówla.png

Nie od dziś wiadomo, że dieta odgrywa bardzo ważną rolę w odporności. Istnieje wiele naturalnych składników wspierających obronę  naszego organizmu przed niekorzystnymi czynnikami. Czosnek, miód, imbir – znamy je od dawna, a to jedynie namiastka. Równie ważne są świeże warzywa, będące skarbnicą witamin, makro- i mikroelementów. Chcąc zapewnić organizmowi jeszcze większe wsparcie powinniśmy wprowadzić do naszego jadłospisu zioła wspomagające odporność. Wiele ziołowych preparatów znajduje zastosowanie we wsparciu leczenia niektórych chorób, jednak warto je stosować przede wszystkim w ich profilaktyce. Szeroka gama roślin daje nam mnóstwo korzyści – to doskonałe źródło witamin, które wykazują choćby działanie antyoksydacyjne. Należy jednak pamiętać, aby podczas przyjmowania leków, stosowanie preparatów ziołowych zawsze konsultować z lekarzem, aby zapobiec ewentualnym interakcjom substancji czynnych.

Po jakie rośliny sięgnąć w chwili, gdy chcemy wzmocnić swoją odporność?

Jeżówka purpurowa, choć niezbyt popularna, jest doskonałym wsparciem dla naszego organizmu. Mówi się o przeciwwirusowych, przeciwbakteryjnych i przeciwgrzybicznych właściwościach tej rośliny. Ważne jest, aby preparaty na bazie jeżówki stosować nie dłużej niż 10 dni i zawsze pod okiem lekarza. W innym wypadku stosowanie jej może spowodować odwrotny do zamierzonego efekt.

Kwiat czarnego bzu od lat słynie ze swoich właściwości prozdrowotnych. Dzięki właściwościom przeciwutleniającym, przeciwzapalnym, immunomodulującym, napotnym czy przeciwdrobnoustrojowym doskonale sprawdza się przy wielu dolegliwościach, między innymi przy infekcjach górnych dróg oddechowych.. Kwiat z czarnego bzu można stosować także zewnętrznie jako okłady na zapalenie powiek czy spojówek.

Aloes najczęściej wykorzystywany jest w kosmetyce, gdzie sprawdza się w zwalczaniu m.in. problemów skórnych, niemniej powinniśmy zaprosić go także do naszej kuchni. Roślina ta jest bogatym źródłem wielu składników odżywczych, witamin i minerałów. Działa przeciwbólowo, przeciwbakteryjnie i przeciwwirusowo oraz wykazuje szereg innych, cennych dla naszego zdrowia właściwości. 

Dzika róża jest bogatym źródłem witaminy C, a także witamin z grupy B, A, E oraz K. Pozytywnie wpływa na nasze samopoczucie, wspiera odporność, ułatwia zasypianie, a także redukuje objawy osłabienia. Nie bez znaczenia jest także jej antyoksydacyjne działanie.

W okresie zwiększonego ryzyka infekcji czy przeziębienia powinniśmy sięgać po naturalne antybiotyki, jakimi obdarzyła nas matka natura. Wśród nich można znaleźć: czosnek, cebulę czy oregano. Warto sięgnąć także po suplementy diety bogate w kwasy tłuszczowe omega. Przykładem może być preparat EstroVita Immuno – to suplement diety o najwyższej skoncentrowanej zawartości kwasów tłuszczowych omega 3, 6, 9 wyizolowanych z unikalnej mieszaniny aż 4 olejów roślinnych (lnianego, z czarnej porzeczki, czarnuszki oraz wiesiołka). EstroVita Immuno zawiera starannie dobraną kompozycję kwasów tłuszczowych z grupy omega 3, 6, 9 oraz kompleks witamin A, D, E, K. Witamina A i D pomagają w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego, a obecność oleju z czarnej porzeczki przyczynia się do wzmocnienia całego organizmu. EstroVita Immuno w postaci estrów etylowych zapewnia znakomitą biodostępność i wysoką bioretencję w organizmie.

Pamiętajmy, aby stosować preparaty roślinne z należytą ostrożnością. Są one co prawda bezpieczne, niemniej w zbyt dużych ilościach mogą wywołać skutki uboczne lub przynieść nienależyte efekty. Niektórych ziół i roślin nie powinno stosować się z lekami, dlatego warto, w przypadku wątpliwości, skonsultować się z lekarzem.