TAGI

Poznaj wegańskie źródło kwasów omega 3!

07-04.jpg

Kwasy omega 3 to konkretnie mówiąc, grupa trzech wielonienasyconych związków: kwasu alfa-linolenowego (ALA), kwasu eikozapentaenowego (EPA) i kwasu dokozaheksaenowego (DHA). Określa się je mianem niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych, czyli NNKT, bo tym w zasadzie są dla ludzkiego organizmu. Dodatkowo nasz organizm nie jest w stanie ich wytworzyć i jedyną drogą jest dostarczanie ich wraz z pożywieniem.

Jakie działanie mają kwasy omega 3?

Kwasy omega 3 przede wszystkim mają działanie przeciwzapalne, a także zmniejszają ryzyko rozwoju wielu chorób. Ich udział w diecie jest niezbędny szczególnie w perspektywie profilaktyki chorób układu sercowo-naczyniowego. Kwasy omega-3 są także elementem koniecznym dla prawidłowego działania układu nerwowego, zmysłu wzroku, potrzebne są rozwijającemu się płodowi etc.

Gdzie znajdują się kwasy omega 3?  

W przeważającej liczbie produktów roślinnych kwasy omega 3 po prostu nie występują. Dlatego tym ważniejsze jest zadbanie o ich obecność w diecie. Bardzo praktyczne jest sięganie po siemię lniane, które jest właśnie źródłem niezbędnych kwasów tłuszczowych omega 3 na diecie wegańskiej. Powinno się jeść nawet dwie łyżki tych nasion dziennie.

Inne źródła kwasów omega 3 dla wegan i wegetarian to olej lniany, orzechy włoskie, nasiona konopi, chia, a także olej rzepakowy. Mniejsze ilości tego składnika odnaleźć można w zielonych liściach warzyw oraz w algach. To jednak stężenia zbyt małe, aby zaspokoić dzienne zapotrzebowanie na nie ludzkiego organizmu.

Warto również pamiętać, że niestety w większości produktów bogatych w kwasy omega, stosunek omega 6 do omega 3 jest bardzo nieproporcjonalny. Zazwyczaj jest kilkanaście, albo nawet kilkadziesiąt jednostek więcej kwasów omega 6, co jest dla nas niekorzystne, gdyż wówczas kwasy omega 3 nie mogą spełniać swojej roli.

Z pomocą przychodzi EstroVita! To w 100% naturalna kompozycja kwasów tłuszczowych omega 3, 6 i 9 pochodzenia roślinnego. Jest to produkt doskonały dla wegan i wegetarian. Potwierdza to certyfikat V-Label przyznawany produktom w pełni roślinnym. EstroVita nie posiada konserwantów, do tego jest łatwy do przyswojenia przez organizm. Forma płynu pozwala nie tylko na przyjmowanie dawki bezpośrednio z opakowania, ale także na dodawanie produktu np. do ulubionego soku czy koktajlu.