TAGI

Jesiennne warzywa i owoce pełne witamin

warzywa.png

Sezon jesienny to czas, gdy wiele warzyw i owoców dojrzewa do zbioru, oferując nam bogactwo smaków i wartości odżywczych. Oto kilka jesiennych skarbów, które warto włączyć do swojej diety:

Dynie - zwykle kojarzone z jesiennymi dekoracjami czy tradycją Halloween, to o wiele więcej niż tylko element ozdobny. Ich miąższ jest bogaty w witaminę A, która jest niezbędna dla zdrowia skóry i wzroku, oraz w potas, wpływający korzystnie na pracę serca.

Buraki - o charakterystycznym głębokim kolorze, to prawdziwe bogactwo kwasu foliowego, który jest niezbędny dla prawidłowego funkcjonowania organizmu, innych witamin z grupy B oraz magnezu i żelaza . Marchew - kolejny jesienny hit. Jej intensywny pomarańczowy kolor świadczy o wysokiej zawartości beta-karotenu, który w naszym organizmie przekształca się w witaminę A. 

Fasolka szparagowa - choć dostępna jest przez większość roku, fasolka szparagowa smakuje wyjątkowo jesienią. Jest źródłem białka, witaminy C, kwasu foliowego oraz błonnika.

Szpinak - to prawdziwa skarbnica żelaza, wapnia, witaminy A, C i K. Wspiera zdrowie oczu dzięki zawartości luteiny i zeaksantyny.

Jednak to nie koniec listy jesiennych warzyw wartych uwagi, warto wspomnieć także o:

Brukselce - której niewielkie zielone główki to prawdziwe źródło witaminy K, która jest niezbędna dla zdrowych kości i prawidłowego krzepnięcia krwi. 

Kapuście (oraz jej różnych odmianach, czyli białej, czerwonej, pekińskiej lub włoskiej) - która dostarcza witaminy C, błonnika oraz składników o właściwościach przeciwnowotworowych. 

Kalafiorze - ten bliski krewny kapusty jest bogaty w witaminę B6 i kwas foliowy. 

Cukinii - choć dostępna jest przez cały rok, smakuje najlepiej w okresie jesiennym. Zawiera witaminy A, C i magnez. 

Porze – znany z pikantnego smaku, doskonale uzupełnia codzienna dietę w witaminy A, C i E oraz minerały takie jak żelazo i cynk. 

Pietruszce – często niesłusznie traktowana jedynie jako dodatek do potraw, w rzeczywistości jest niezwykle bogatym źródłem wielu cennych dla zdrowia substancji. Jej zielone liście są pełne witaminy C, a korzeń dostarcza żelaza i wapnia.

Jarmużu – jego ciemnozielone liście bogate są w witaminy A, C, K, a także wapń i żelazo. Jarmuż jest również doskonałym źródłem przeciwutleniaczy.

Topinamburze – choć wciąż niezbyt popularny, topinambur jest bogaty w żelazo, potas i witaminę C. Działa korzystnie na układ trawienny dzięki zawartości inuliny, prebiotyku wspierającego zdrową florę jelitową.

Jesień to również sezon grzybowy. Grzyby, takie jak borowiki czy pieczarki, są doskonałym źródłem białka, witaminy D, błonnika i wielu minerałów. Należy jednak pamiętać, żeby jeść je z umiarem ze względu na możliwość kumulowania w ich tkankach niektórych metali ciężkich. W dostępnych na rynku grzybach zawartość metali ciężkich (ołowiu i kadmu) nie przekracza przyjętych norm, dlatego ich spożycie nie niesie ze sobą istotnego ryzyka dla zdrowia konsumenta, o ile oczywiście nie są one konsumowane w nadmiernych ilościach.

Wzmocnienie odporności dietą

Zdrowa dieta pełna świeżych warzyw i owoców to jeden z kluczowych elementów w budowaniu silnej odporności. W okresie jesieni, kiedy dni stają się coraz krótsze, a temperatury spadają, nasz organizm jest bardziej narażony na różnego rodzaju infekcje, dlatego warto jak najczęściej sięgać po sezonowe produkty które dostarczą nam niezbędnych witamin i minerałów. Witamina C, zawarta między innymi w papryce, natce pietruszki, jabłkach, granatach, brzoskwiniach czy czarnej porzeczce, wspomaga funkcjonowanie układu odpornościowego i przyspiesza regenerację po przebytych chorobach. Cynk, który znajdziemy w orzechach czy pestkach dyni, również odgrywa kluczową rolę w procesach obronnych organizmu. Aby w pełni korzystać z dobroci jesiennych plonów, warto dbać o różnorodność w diecie i kombinować z różnymi sposobami ich przyrządzania - od sałatek, przez zupy, po pieczone desery.

Cenne beta-glukany i mannany

Dla osób, które pragną w naturalny sposób wzmacniać swój układ odpornościowy, warto zwrócić uwagę na warzywa bogate w składniki takie jak beta-glukany i mannany. Choć te substancje występują głównie w drożdżach, grzybach i niektórych zbożach, również pewne warzywa, takie jak brokuły czy cebula, mogą stanowić ich cenne źródło. W sytuacji, gdy trudno nam je dostarczyć w wystarczającej ilości w codziennej diecie, warto rozważyć zewnętrzną suplementację tych składników. Linia nowoczesnych suplementów diety PostVital oparta jest na wyjątkowych właściwościach biomasy postbiotycznej drożdży Yarrowia lipolytica, o potwierdzonym badaniami, pozytywnym wpływie na układ immunologiczny i naturalną odporność organizmu. Szczep Yarrowia lipolytica, zawierający w swoich komórkach aż dwa kluczowe dla ochrony odporności związki, beta-glukany i mannany, stanowi podwójne wsparcie dla naturalnych sił obronnych organizmu oraz mikrobiomu jelit. Zaprojektowane w naszych laboratoriach, chronione patentami formuły suplementów diety PostVital są dedykowane wszystkim, którzy chcą zadbać o swoje zdrowie i odporność w więcej niż jednym wymiarze.