TAGI

Poznaj składniki których potrzebują Twoje paznokcie

dieta-paznokcie.png

Zdrowe i mocne paznokcie to nie tylko kwestia estetyki, ale także wskaźnik ogólnego stanu zdrowia organizmu. Kruche, łamliwe lub rozdwajające się paznokcie mogą sygnalizować niedobory bardzo istotnych składników odżywczych. Dieta bogata w odpowiednie witaminy i minerały to podstawa ich dobrej kondycji.

Co jeść na wzmocnienie paznokci?

Biotyna (Witamina B7) - zawiera w sobie cząsteczki siarki, które są niezbędne do syntezy keratyny, głównego budulca paznokci. Badania wskazują, że suplementacja biotyną może poprawić grubość i twardość paznokci. Znajdziemy ją w:

jajkach,

orzechach (zwłaszcza migdałach i orzechach włoskich),

awokado,

bananach.

Kolagen -  wspiera elastyczność i odporność  paznokci na uszkodzenia. Badania sugerują, że regularna suplementacja kolagenu może zmniejszać ich łamliwość. Aby pobudzić jego produkcję, warto spożywać:

długo gotowane buliony na kościach,

żelatynę,

ryby (zwłaszcza łososia i dorsza).

Dla uzyskania najlepszych efektów warto wprowadzić do swojej suplementacji Collagen, który wzmacnia paznokcie oraz zwiększa szybkość ich wzrostu.

Witamina A - wspomaga regenerację komórek i przyczynia się do zdrowego wzrostu paznokci. Jej niedobór może powodować ich suchość i łamliwość. Znajdziemy ją w:

marchwi,

batatach,

wątróbce,

ciemnozielonych warzywach liściastych.

Cynk - bierze udział w syntezie keratyny i wspiera wzrost paznokci. Jego brak może powodować białe plamki i łamliwość. Bogate w cynk produkty to:

nasiona dyni,

ciecierzyca,

wołowina,

ostrygi.

Wapń - wzmacnia strukturę paznokci. Niedobór wapnia może powodować ich rozdwajanie się. Najlepsze jego źródła to:

nabiał (mleko, jogurt, sery),

roślinne zamienniki wzbogacone w wapń,

migdały,

sezam.

Kwasy omega-3 – mogą wpływać na wzmocnienie paznokci. Warto sięgać po:

tłuste ryby (łosoś, makrela, sardynki),

siemię lniane,

orzechy włoskie,

olej lniany.

Aminokwasy a paznokcie

Zbyt niskie spożycie produktów bogatych w pełnowartościowe białko może prowadzić do osłabienia paznokci, które stają się łamliwe i kruche. Aminokwasy są bardzo istotne w produkcji keratyny, głównego składnika włosów i paznokci. Dla zdrowia paznokci niezbędne są:

L-prolina: Jest jednym z dwudziestu dwóch aminokwasów białkowych, który wchodzi w skład białek. Niezbędna do produkcji kolagenu, wspiera zdrowie paznokci, włosów, chrząstek i stawów.

L-cysteina: Pomaga w regeneracji paznokci, szczególnie tych kruchych i łamliwych. Wspiera metabolizm składników odżywczych oraz reguluje poziom stresu oksydacyjnego i szlaki sygnałowe, produkując glutation i taurynę.

L-lizyna: Jest aminokwasem egzogennym, którego organizm nie potrafi samodzielnie wytwarzać, dlatego musi być dostarczany z jedzeniem. Jest składnikiem włosów, bierze udział w produkcji kolagenu i elastyny, a także w biosyntezie karnityny.

Co pić na zdrowe paznokcie?

Minimum 2 litry wody dziennie,

Napary z pokrzywy i skrzypu polnego (stanowią one naturalne źródło krzemu),

Zieloną herbatę (jest bogata w antyoksydanty),

Świeżo wyciskane soki warzywne, zwłaszcza z marchwi i buraka, które dostarczają witamin i minerałów wspierających wzrost paznokci,

Koktajle bogate w białko, np. z dodatkiem mleka roślinnego, siemienia lnianego i orzechów.