

Dieta w endometriozie - porady i jadłospis

Endometrioza to choroba, w której komórki błony śluzowej macicy (tzw. endometrium) znajdują się poza naturalnym umiejscowieniem, np. w jajowodach czy pęcherzu moczowym. Jest to jedna z najczęściej diagnozowanych dolegliwości ginekologicznych, często uznawana za chorobę cywilizacyjną i związaną z autoimmunologią. Często dotyczy również kobiet z chorobą Hashimoto.
Dieta w przypadku endometriozy powinna bazować na zasadach zdrowego żywienia, być zróżnicowana i odpowiednio zbilansowana pod względem makroskładników, kaloryczności oraz uwzględniać potrzeby innych chorób czy dolegliwości, które mogą jej towarzyszyć. Warto zwrócić szczególną uwagę na pewne składniki i produkty, które mogą skuteczniej wspierać leczenie oraz poprawiać samopoczucie kobiet z endometriozą. Odpowiednio dopasowana dieta może pomóc w złagodzeniu objawów tej choroby.
Dieta przeciwzapalna w endometriozie
Dieta w przypadku endometriozy powinna przede wszystkim zmniejszać stany zapalne. Choroba ta może być związana z nadmiarem estrogenu, istotne jest, aby dieta wspierała ograniczenie jego produkcji i poprawę usuwania nadmiaru tego hormonu. Powinna również wzmacniać ogólną odporność organizmu.
Co warto wprowadzić do diety przy endometriozie?
W diecie osoby chorującej na endometriozę warto zwrócić uwagę na odpowiednią ilość:
- antyoksydantów, które pomagają w walce z wolnymi rodnikami, mogącymi przyczyniać się do rozwoju endometriozy;
- kwasów tłuszczowych omega-3, działających przeciwzapalnie;
- błonnika, który m.in. zmniejsza poziom estrogenu w organizmie, co prowadzi do zmniejszenia liczby nieprawidłowo umiejscowionych komórek;
- mikroelementów, takich jak witaminy A, C, E oraz minerały: cynk, potas, magnez, selen, wapń i żelazo.
Warzywa i owoce w diecie przy endometriozie
Najistotniejszą grupą produktów, które powinny znaleźć się w diecie kobiet z endometriozą są warzywa i owoce. Stanowią one cenne źródło:
- witamin o działaniu antyoksydacyjnym,
- błonnika,
- innych substancji, które wspierają organizm i wzmacniają jego odporność.
W przypadku endometriozy warto spożywać warzywa i owoce codziennie, w ilości co najmniej 400 g. Najlepiej jeść je w postaci surowej, aby uniknąć utraty cennych składników podczas obróbki termicznej. Dobrym rozwiązaniem jest również regularne spożywanie kiszonek, które wspierają prawidłową mikroflorę jelitową.
Wśród najważniejszych substancji pochodzących z warzyw i owoców, które wspomagają leczenie endometriozy, wyróżnia się:
- bioflawonoidy, obecne w warzywach i owocach, w tym cytrusach, np. jabłkach, cebuli, dzikiej róży, papai, melonach, śliwkach, brokułach, czerwonej papryce, czerwonej fasoli czy pietruszce;
- kwercetyna, silny przeciwutleniacz, który działa także przeciwzapalnie i wspomaga odporność. Znajduje się m.in. w borówkach, czerwonej cebuli, czerwonych owocach i czosnku;
- kwas foliowy, obecny w zielonolistnych warzywach, takich jak sałata, szpinak, brokuły, kapusta, kalafior, brukselka, szparagi czy zielony groszek;
- antocyjany, które występują w fioletowych i ciemnoczerwonych owocach i warzywach, takich jak jagody;
- karotenoidy, zwłaszcza z czerwonych i pomarańczowych warzyw oraz owoców;
- likopen, którego najlepszym źródłem są pomidory.
Dietoterapia w endometriozie
W diecie osób z endometriozą istotną rolę odgrywają wielonienasycone kwasy tłuszczowe (PUFA), w tym szczególnie kwasy omega-3. Działają one przeciwzapalnie oraz antyoksydacyjnie, a także przyczyniają się do zwiększenia aktywności prostaglandyn o działaniu przeciwzapalnym, łagodząc ból i inne objawy choroby. Ważne jest również utrzymanie odpowiedniej proporcji kwasów omega-6 do omega-3, która w przypadku endometriozy powinna wynosić 2:1.
Najlepszymi źródłami kwasów omega-3 są:
- tłuste ryby morskie,
- olej z mikroalg morskich,
- olej lniany,
- olej rzepakowy.
Do źródeł kwasów omega-6 zalicza się:
- olej słonecznikowy,
- olej z wiesiołka,
- olej z ogórecznika,
- oliwa z oliwek.
Dobrym rozwiązaniem jest włączenie do codziennej rutyny suplementu diety EstroVita Skin, który stanowi doskonałe, roślinne źródło kwasów omega-3,6,9 w formie bioestrów.EstroVita Skin dostarcza do organizmu niezbędne kwasy omega-3 i omega-6 w idealnej proporcji. Dodatkowo została wzbogacona o witaminy A,D,E oraz koenzym q10. Wspiera wygląd i kondycję skóry. Pomaga uzyskać zdrowy, pełen witalności wygląd skóry.
Czego nie wolno jeść przy endometriozie?
W przypadku endometriozy należy unikać produktów, które mogą nasilać stany zapalne w organizmie. Z diety należy wykluczyć produkty zawierające tłuszcze trans oraz ograniczyć spożycie kwasów tłuszczowych nasyconych, gdyż obie te grupy tłuszczów mogą nasilać objawy choroby. Co więcej, dieta bogata w tłuszcze może prowadzić do wzrostu produkcji estrogenów.
Zaleca się zmniejszenie spożycia czerwonego mięsa, wędlin, oleju kokosowego, tłustego nabiału oraz przemysłowych słodyczy. Należy całkowicie wykluczyć fast foody, żywność przetworzoną, dania smażone w głębokim tłuszczu oraz produkty zawierające olej palmowy. Warto również ograniczyć napoje słodzone, takie jak gazowane napoje, soki i wody smakowe. Oczywiście, należy również unikać alkoholu.
Zioła w endometriozie
W endometriozie pomocne mogą być także niektóre zioła. Przykładem jest kalina koralowa, która zmniejsza dolegliwości bólowe dzięki swojemu działaniu przeciwskurczowemu i uśmierzającemu ból. Ostropest plamisty może wspomóc pracę wątroby w usuwaniu nadmiaru estrogenów z organizmu. Niektóre zioła działają również przeciwzapalnie. Należy jednak pamiętać, aby przed rozpoczęciem kuracji ziołowej skonsultować się z lekarzem lub fitoterapeutą.
Przykładowy jadłospis przy endometriozie
Wiele kobiet zadaje sobie pytanie: jakie śniadanie przy endometriozie? Przede wszystkim powinien to być posiłek zbilansowany, o działaniu przeciwzapalnym, z dużą ilością warzyw.
I ŚNIADANIE
Fritatta z cukinią i sałatką z awokado
- 2 jajka
- 4 suszone pomidory + ½ łyżki zalewy
- 1/3 małej cukinii
- 3 łyżki tartego parmezanu
- Sól, pieprz
- ½ awokado
- Garść pomidorków koktajlowych
- Sok z cytryny
Obieraczką pokrój cukinię na paski. Podsmaż je z suszonymi pomidorami w zalewie pomidorowej, aż zmiękną. W misce wymieszaj jajka, parmezan, sól i pieprz, dodaj warzywa. Masę wlewamy na patelnię i smażymy na małym ogniu, aż jajka się zetną. Delikatnie odklej brzegi frittaty, odwracamy lub zapiekamy w piekarniku. Smażymy jeszcze minutę. Awokado pokrój w kostkę, pomidorki przekrój na pół. Całość skrop sokiem z cytryny, przypraw według uznania.
II ŚNIADANIE
Koktajl z owoców jagodowych
½ szklanki napoju roślinnego
2 garści jagód (mogą być mrożone)
2 garści truskawek (mogą być mrożone)
1 łyżka orzechów nerkowca
Całość zblenduj na gładką masę.
OBIAD
Halibut z ziemniakami, szparagami i czosnkiem
- 200 g halibuta
- 3 ziemniaki
- 10-12 szparagów
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 ząbek czosnku
- 2 plastry cytryny
- Pieprz, rozmaryn
Nagrzej piekarnik do 200 stopni. Halibuta dopraw pieprzem i rozmarynem, ułóż na wierzchu plastry cytryny i wstaw do nagrzanego piekarnika na 20-30 minut. Ziemniaki dokładnie wyszoruj, pokrój w ćwiartki i ugotuj w wodzie do miękkości. Szparagi umyj, odetnij twarde końce i podgotuj na parze ok. 3-5 minut. Na patelni rozgrzej oliwę, dodaj plastry czosnku i szparagi. Podsmażaj, cały czas mieszając, aż zmiękną. Rybę podawaj z ziemniakami z wody i warzywami.
PODWIECZOREK
Hummus z słupkami warzywnymi
- Hummus
- 1 marchew
- ½ papryki
- ½ ogórka
Możesz skorzystać z gotowego hummusu, który kupisz w ogólnodostępnych sklepach. Warzywa obierz, pokrój w słupki. Zjedz razem z hummusem.
KOLACJA
Makaran pełnoziarnisty z pesto i kurczakiem
- 100 g filetu z kurczaka
- 100 g makaronu pełnoziarnistego
- 3 łyżki pesto
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka tartego parmezanu
- ½ łyżki oliwy
Filet z kurczaka pokrój w kostkę, dopraw solą, pieprzem, startym czosnkiem i wymieszaj z oliwą. Usmaż na rumiany kolor. Makaron ugotuj wg instrukcji na opakowaniu. Dodaj ugotowany makaron na patelnię do kurczaka wraz z małą ilością wody z gotowania makaronu. Wymieszaj z pesto, posyp tartym parmezanem.