Czym jest spirulina?
W oczyszczaniu organizmu pomaga spirulina będąca również naturalnym suplementem diety. Spirulina jest mikroskopijną algą z gatunku sinic, która stosowana była już przez Azteków. Naturalnie występuje na terenach Azji, Afryki i Meksyku, natomiast najczęściej spotykana jest w formie tabletek lub proszku.
Za sprawą dużej zawartości białka (ok. 65-70%) spirulina nosi miano „zielonego mięsa”. Spożywanie spiruliny dostarcza organizmowi:
• beta-karoten,
• kwas foliowy,
• bioflawonoidy,
• żelazo,
• miedź,
• selen,
• cynk,
• kwas linolenowy.
Spirulina bogata jest w witaminy z grupy B, A, C, D, E oraz K. To jednak nie wszystko – spożywanie spiruliny pozytywnie wpływa na pracę organizmu, ale i jego odporność przez wzgląd na namnożenie się flory bakteryjnej w jelitach. Spirulina jest idealnym źródłem białka roślinnego, dlatego tym bardziej warto wprowadzić ją do swojej diety. Spirulina, poprzez zawartość żelaza, jest dobrym rozwiązaniem dla osób z anemią spowodowaną jego niedoborem.
Spirulina jest algą, pozytywnie wpływającą na nasz organizm poprzez wsparcie układu odpornościowego, detoksykacji czy utrzymania właściwego poziomu ciśnienia krwi oraz cholesterolu. Jest również doskonałym źródłem białka roślinnego oraz witamin i składników odżywczych.
Spirulina jest świetnym dodatkiem do diety – zawarte w niej witaminy i minerały są bezpieczne dla kobiet w ciąży oraz dzieci. Zanim jednak zdecydujemy się na włączenie spiruliny do naszej diety musimy wziąć pod uwagę brane przez nas leki oraz choroby – również te przebyte. Dlatego też warto jej spożywanie skonsultować z lekarzem lub dietetykiem.
Dawkowanie spiruliny
Spirulinę należy przyjmować zgodnie z zaleceniami producenta. Zazwyczaj przyjmuje się ją w tabletkach trzy razy dziennie. Sproszkowaną spirulinę najlepiej rozpuścić w szklance ciepłej wody lub dodać do koktajlu.