TAGI

Naturalne wsparcie odporności – zobacz, jakie to proste!

witc.jpg

Co może okazać się pomocne? Poniżej przedstawiamy kilka produktów!

Witamina C

Zwana witaminą odporności, znana jest z właściwości wzmacniających układ odpornościowy. Już niewielka dawka witaminy C dobrej jakości sprawi, że ryzyko zapadnięcia na infekcję się redukuje . Witaminę C znajdziemy w wielu owocach i warzywach, jej źródłem są między innymi jabłka, pietruszka, brokuły, kapusta kiszona, papaja, truskawki. Witaminę C można dołączyć do diety także w postaci suplementacji (kapsułek, tabletek do rozpuszczania, płynu lub proszku).

Witamina D3

Przeprowadzone w ostatnich latach badania potwierdziły istotny wpływ tej witaminy na odporność organizmu. Witamina D3 działa korzystnie na komórki układu immunologicznego, takie jak makrofagi, limfocyty B i T, eozynofile i neutrofile. Udowodniono również, że wpływa na wytwarzanie katelicydyny, która wykazuje właściwości bakteriobójcze. Witaminę D3 znajdziemy w tłustych morskich rybach, a jej synteza zachodzipod wpływem światła słonecznego (absorbowana jest przez skórę). W okresie jesienno-zimowym zaleca się stosować dodatkową suplementację w celu jej uzupełnienia.

Kwasy tłuszczowe omega 3, 6 i 9

Kwasy omega mają kluczowe znacznie w poprawie naszej odporności. Znajdziemy je w orzechach, oleju rzepakowym, oleju słonecznikowym, pestkach dyni, nasionach sezamu, czy tłustych rybach morskich. Istotne w kwasach tłuszczowych omega są ich odpowiednie proporcje, które trudno dopasować, spożywając jedynie produkty, które je zawierają, dlatego ważna jest dodatkowa suplementacja. Najlepszym źródłem odpowiednich ilości kwasów omega 3, 6 i 9 jest suplement diety EstroVita Immuno, stworzona z kompozycji 4 olejów roślinnych z dodatkiem witamin A, D, E oraz K. Suplement diety dostępny jest również w wersji dla dzieci od 3. roku życia! Zobacz EstroVita Immuno Kids

Cynk

Cynk to minerał, który znany jest z właściwości wspomagających odporność. Jego źródłem są między innymi jajka, czerwone mięso, szpinak czy szparagi. Zawartość cynku wchłanianego z pożywienia może być zbyt mała, dlatego dietetycy i lekarze często polecają suplementację cynku na poprawę funkcjonowania układu immunologicznego.

Dbając o siebie, powinniśmy dbać o własną odporność, dostarczając naszemu organizmowi składników, które wspomogą jego funkcjonowanie. Sięgając po naturalne składniki oraz sprawdzone suplementy diety nasza odporność otrzyma należyte wsparcie!